22 Ocak 2013 Salı

ÖZGÜRLÜK ANITI VE OSMANLI


   Dün televizyondaki söyleşi programında kulak misafiri olduğum ve beni şaşırtan bir olayı paylaşmak istiyorum sizlerle.

Kim derdi ki ABD deki Özgürlük Anıtı ile Osmanlı'nın bir ilgisi bulunduğunu . Evet varmış hem de Heykeli ısmarlayıp , parasını bile ödedikten sonra vazgeçmiş ve almamışız. Şimdi ise Osmanlı'nın torunları olarak bir sürü para ve zaman harcayıp koşa koşa gidip fotoğraflıyoruz.

ÖZGÜRLÜK ANITI, STATUE OF LIBERTY, ÖZGÜRLÜK HEYKELİ, OSMANI VE ÖZGÜRLÜK ANITI, ABDÜLAZİZ, SAİT PAŞA, LİBERTY ADASI, ÖZGÜRLÜK ADASI, ABD, NEW YORK

Nasıl mı olmuş;
1860'larda Osmanlı İmparatorluğu yönetimindeki Mısır'ın Hidiv i; Sait Paşa'nın Süveyş kanalındaki Port Said Limanı'nın girişine konulmak üzere planlarını hazırlattığı(ünlü Fransız heykeltraş Frederic  Auguste Bartholdi'ye), heykelin peşinatı Abdülaziz tarafından ödendiği halde put a tapınma olarak algılanıp, ayaklanma ve huzursuzluk çıkaracağı düşünülerek dikiminden vazgeçilmiştir. 

Ismarlanan bu heykel bakır ve çelikten yapılarak tamamlanmış , Mısır a dikilmesinden vazgeçilince Fransa da bir depoya kaldırılmıştır. Kızıldeniz ve Akdeniz in birleştiği yere konulacak heykel, firavunlar zamanındaki giysileriyle bir kadının elinde "Asya nın ışığının Mısır a geldiğini sembolize edecek bir meşale tutmaktadır.

Depoya kaldırılmasının üzerinden 20 yıl geçmiştir ki ; Fransız Hükümeti iyi niyet göstergesi olarak ABD'nin 100.yılı şerefine bir heykel hediye etmek istemiş ve aynı heykeltraşın kapını çalmıştır. Depodan çıkarılan heykel, Eyfel Kulesinin mimarı ile birlikte çeşitli düzenlemelerden geçmiş, tamamlandıktan 1 yıl sonra 350 parçaya bölünüp  214 sandık içinde New York Limanına ulaştırılmıştır. 

Bu 350 parça anca 4 ayda birleştirilmiş ve 28 Ekim 1886 da binlerce seyircinin gözü önünde ABD nin New York Eyaletinde Liberty Adası üzerinde ziyarete açılmıştır. Ziyaret etmek isteyenler adaya feribotla ulaşırlar ve meşalesine kadar tırmanıp 13 metre yüksekten New York u kuşbakışı seyredebilirler (meşalede 15 kişi rahatça gezinebilir).

Bu anıt ; 1984 yılından beri UNESCO nun Dünya Kültür Mirası Listesi 'nde yer alır. Diğer ülkelerde ufak ufak kopyaları bir hayli fazladır. 

Heykel sağ elinde bir meşale, sol elinde ise bir tablet tutar. Tabletin üzerinde Bağımsızlık Bildirgesinin tarihi olan 4 Temmuz 1776 yazısı bulunmaktadır. Heykelin tacındaki 7 sivri ucu 7 kıtayı ve 7 denizi simgeler. Heykel 46 metre fakat kaidesiyle birlikte ölçülünce 93 metredir. Meşaleye kadar ziyaretçiler için 168 basamaklı bir merdiven bulunmaktadır. Başının genişliği 2 metre, yüksekliği ise tacı ile birlikte 5 metredir.

Umarım en kısa zamanda bize de gidip görmek nasip olur, eğer gidersem daha da ayrıntılı paylaşırım sizlerle, o zaman değin mutlu ve keyifli kalın....




0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review