8 Ocak 2013 Salı

ŞAH SULTAN (Emine Sevinç)



Sultan Süleyman ın Kız kardeşi

Şah Sultan, Yavuz Sultan Selim Han ile Ayşe Hafza Sultan’ın kızıdır. Kanuni Sultan Süleyman’ın ise öz kardeşidir. Çocukluğunu Kanuni Sultan Süleyman ile birlikte Manisa’da geçirmiştir.


1523 yılında Lütfi Paşa ile evlendirildi ve bu evlilik sebebiyle Lütfi Paşa Sadrazamlığa getirilmiştir. Evlilikleri 1541 yılında aralarındaki anlaşmazlık sebebi ile sona ermiştir. Sebebi bir rivayete göre ; Lütfi Paşa çok sert ve katı yürekli bir insan olup o dönemde zina yapan bir kadının uzvunu dağlatmış ve bu durum eşi Şah Sultan tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Dinine bağlılığı ile tanınan Şah Sultan böyle bir cezanın Müslümanlığa sığmadığını düşünmektedir.
Lütfi paşa kendisine karşı tepki gösteren karısını tartışma sırasında dövdüğü için Şah Sultan da önce eşini kendi hizmetinde olan askerlerine dövdürmüş daha sonra kardeşi Kanuni Sultan Süleyman ’a başvurup eşinden boşanmış ve eşini sadrazamlıktan azlettirmiştir.

19 yıl süren bu evlilikten İsmi han ve Neslihan adlarında iki kız çocukları dünyaya gelmiştir.

1572 tarihinde hayata gözlerini yuman Şah Sultan, babası Yavuz Sultan Selim’in türbesinin yanında bulunan türbeye defnolunmuş. 1556 yılında Şah Sultan Camii, Mimar Sinan tarafından onun adına yapılmış önemli bir eserdir.

EMİNE SEVİNÇ

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review