24 Aralık 2012 Pazartesi

Yavuz ve cariyenin aşkı


Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim Mısır'ı fethettikten sonra bir süre daha Mısırda kalır zira bu bölgenin fethinin kalıcılığı açısından zorunludur.



Bu süre içinde çadırda kalır.Çadırı temizleyen ve yemek yapan Mısırlı bir cariye Yavuz Sultan Selim'e aşık olur. Bu aşkın imkansızlığını kendisi de bilmektedir fakat içindeki duygulara bir türlü hakim olamaz. Bu büyük aşk zamanla yüreğine sığmaz ve padişaha aşkını anlatmaya karar verir ancak Yavuz Sultan Selim'in karşısına çıkamaya cesaret edemez ve mektup yazmaya karar verir sadece 3 kelime yazabilmiştir. " DERDİ OLAN NEYLESİN"?
tarih , yavuz sultan selim, cariye, osmanlı, muhteşem yüzyıl, saray
Akşam yatağının üzerinde notu bulan Yavuz cariyesinin yazdığını anlamıştır ve kağıdın arkasına cevap yazar: " DERDİ NEYSE SÖYLESİN"
Cariye temizlik için çadıra geldiğinde ilk iş olarak hemen yatağın üzerinde duran kağıda bakar ve padişahın cevabını okur heyecanı kat kat artar. Yine de o kadar büyük bir aşk vardır ki içinde cesaretini toplar ve daha önce yazdığı yazının altına : " KORKUYORSA NEYLESİN"? diye cevap yazar.



Akşam olur Yavuz çadıra döner kağıdı okur ve cevap verir: "HİÇ KORKMASIN SÖYLESİN"

Sabah bu cevabı okuyan cariye artık kararını vermiştir ve tüm cesaretini toplayıp çıkacaktır padişahın karşısına. Temizliği bitirdikten sonra çadırı terk etmez ve Yavuz'u beklemeye başlar.

Akşam çadıra dönem padişah cariyeyi bekler bulur.

Cariye, Halifeyi görünce hemen ayağa kalkar. Yavuz Selim Han "Buyurunuz, sizi dinliyorum" deyince, cariye bütün cesaretini toplamaya çalışırken, titreyen ellerini gizlemek için uğraşır. Heyecandan yüzü kıpkırmızı olmuştur. Kalbi yerinden fırlarcasına atarken, titrek ve mahcup bir sesle: "Efendim...” der. “Cariyeniz..." ve cümlesini tamamlayamadan yığılıp kalır. Kalbine sığmayan aşkını söyleyemeden ruhunu teslim eden cariyenin, bu tertemiz aşkı karşısında Yavuz Sultan Selim gözyaşlarını silerek etrafındakilere şöyle der:
“Gerçek aşkı şu cariyeden öğrenin. Zira aşık, maşukunun yolunda olur ve o yolda ölür.”


Emine SEVİNÇ

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review