8 Şubat 2013 Cuma

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA


1478 yılında Midilli’de doğmuştur.      

Babası Yakup Ağa, Fatih Sultan Mehmet döneminde sipahi olarak görev yapmıştır.

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA, HIZIR REİS, ORUÇ REİS, PREVEZE DENİZ SAVAŞI, İNEBAHTI, KAPTAN I DERYA, OSMANLI, VENEDİK, YAHYA KEMAL BEYİT, CENEVİZLİLER, AKDENİZ OSMANLI HİMAYESİ

Barbaros Hayrettin Paşa’nın asıl adı Hızır’dır. Batılılar havuç rengine çalan kırmızı sakalından dolayı, ağabeyi Oruç'a verdikleri "Barbarossa" adını daha sonra Hızır içinde kullandıklarından Barbaros diye tanınmış, Hayrettin lakabı ise kendisine Yavuz Sultan Selim tarafından verilmiştir.

      Barbaros Hayrettin Paşa, kardeşleri İlyas ve Oruç Reis ile birlikte birçok deniz savaşında bulunmuşlar ve zaferler kazanmışlardır. Kardeşi Oruç Reis Cezayir seferine çıkmış Cezayir’in fethedilmesinden sonra buraya Bey olmuştur. Ancak daha sonra şehit edilmiş ve Cezayir Beylerbeyliğine Barbaros Hayrettin Paşa getirilmiştir.

      1534 yılına gelindiğinde ise İstanbul’a gelip Kaptan-ı Derya Olmuştur. O dönemde Osmanlı Devleti denizciliğe ve donanmaya büyük önem veriyordu. Barbaros lakaplı Hızır Reis’in Osmanlı hizmetine girmesi denizlerdeki faaliyet açısından bir dönüm noktası oldu.

Barbaros’un Türk denizcilik tarihi açısından en mühim başarısı,1538’de Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanması karşısında, Yunanistan’ın batı sahilinde, Preveze açıklarında kazandığı savaştır. Yani PREVEZE DENİZ SAVAŞI.
Bu savaşın başlamasında Osmanlı-Venedik ilişkilerinin bozulması etkili olmuştur.

     Osmanlıların Akdeniz’deki başarılarının artması üzerine, Papalık, Venedik, Ceneviz, Malta, İspanya ve Portekiz gemilerinden oluşan bir "Haçlı donanması" kuruldu ve başına Andrea Doria getirildi. Osmanlı donanması ile Haçlı donanması 1538’de Preveze Körfezi önlerinde karşılaştı. Haçlıların 600'den fazla gemisi vardı. Haçlılar donanmaya on binlerce forsadan başka 60 bin asker bindirmişlerdi.

      Hayrettin Paşa komutasında ise 122 kadırga ve forsalar dışında 20 bin askeri vardı. Toplamı 80 bin kişiyi bulan bir deniz savaşı daha önce hiç görülmemişti. Savaş sonucunda haçlı donanması 128 gemisini kaybetmiş, 29'u da Osmanlı denizcileri tarafında ele geçirilmişti. Hayrettin Paşa hiçbir gemisini kaybetmezken dört yüz kadar levent'i şehit olmuştu. Tarihe Preveze Deniz Savaşı olarak geçen bu galibiyet ile Barbaros Hayrettin Paşa Kaptanı Derya olarak adını tarihe yazdırdı. Bu savaş sonunda Akdeniz Osmanlı himayesine girerek  bir Türk gölü haline gelmiştir.

 1551 yılında İspanyollardan Trablusgarp alınmıştır. 1568 yılında Cenevizlilerden Sakız Adası alınmıştır. 1571 yılında Venediklilerden Kıbrıs alınmıştır. Böylece Akdeniz ticareti Osmanlıların eline geçti ve İnebahtı Deniz Savaşı’na zemin hazırlanmış oldu.

          Osmanlı Devletine büyük hizmetleri olan ve denizlerin reisi olarak tanınan Barbaros 1546’da vefat etmiştir. İstanbul Beşiktaş’ta deniz kenarında bulunan türbesine defnedilmiştir.
Denizlerin Reisini tekrar hatırlarken ruhu şad olsun diyor ve yazımızı Yahya Kemal'in beyitleriyle noktalıyoruz...

Deniz ufkunda bu top sesleri nerden geliyor?
Barbaros, belki, donanmayla seferden geliyor!
Adalardan mı? Tunus'dan mı, Cezayir'den mi?
Hür ufuklarda donanmış iki yüz pare gemi
Yeni doğmuş aya baktıkları yerden geliyor;
O mübarek gemiler hangi seferden geliyor?
                                                                                                    

2 yorum:

Metin Yılmaz dedi ki...

Bu tarih yazıları hem okuması çok zevkli ve hem de bilgilendirici oluyor, teşekkür ederiz. Okurken biz cok keyif alıyoruz ve acaba sırada ne var diye merakla bekliyoruz.ellerine sağlık Emine

ÖZLEM SEZEN YILMAZ dedi ki...

Kesinlikle, bu bloga çok güzel bir renk kattın Emineciğim ellerine saglık

Yorum Gönder

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review