9 Mart 2013 Cumartesi

MUHTEŞEM SÜLEYMAN OPERA


MUHTEŞEM SÜLEYMAN OPERA, İZMİR

16 Mart 2013 Cumartesi saat 20:00 de bu muhteşem opera gösterisi için Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi Büyük Salon'da buluşalım. 

Muhteşem Süleyman
Birinci Perde
On üçüncü seferinde, Zigetvar'da eceline yenik düşen Kanuni Sultan Süleyman, Otağ-ı Hümayun'da ölüm döşeğinde yatmaktadır. Çevresine toplanmış ve son görevlerini yapmakta olan Sadrazam,vezirler,paşalar,hekimbaşı ve din görevlisi son derece üzgündürler. Askerin moralinin bozulmaması için bu ölümü bir süre saklama kararı alırlar. Sonraki sahnede Muhteşem Süleyman'ın yaşam öyküsünün başladığı yıla dönülür. Gelecekte Osmanlı tahtına oturacak olan Şehzade Selim ve eşi Hafsa Hatun oğulları Süleyman'ın doğumuyla mutluluklarını katlamış; onun geleceği ile ilgili hayaller kurmaktadırlar. Kardeşleri ile taht kavgasına girmiş olan Şehzade Selim onları yenerek devletin başına geçeceğini ve ileride de tahtını oğlu Süleyman'a devredeceğini belirtir. Zorlu mücadelelerden sonra kardeşlerini saf dışı bırakarak tahta geçen Yavuz Sultan Selim, oğlu Süleyman'ı Saruhan (Manisa) sancakbeyi olarak atar. Şehzade Süleyman Manisa Sarayı'nda devlet yönetimi için eğitimini sürdürürken ilk eşi Mahidevran, ona Şehzade Mustafa'yı kazandırır. Genç şehzade Süleyman'ın yolu, gelecekte en yakın arkadaşı, sırdaşı, vezir-i azamı olacak Pargalı İbrahim ve hayatının en büyük aşkı Hürrem Sultan ile de burada kesişir. Şehzade Süleyman, babası Yavuz Sultan Selim'in ölümü üzerine Manisa'dan ayrılarak İstanbul'a gelir ve tahta çıkar.
İkinci Perde
Kanuni Sultan Süleyman artık güçlü bir cihan şahıdır. Doğuya ve batıya yaptığı seferlerle imparatorluğun sınırlarını genişletmiş; düşmanlarını titretir olmuştur. Ne var ki, kendisine Mehmet,Mihrimah,Selim,Bayezid, Cihangir ve Abdullah adlarında altı evlat vermiş olan hasekisi Hürrem'e duyduğu zaaf nedeniyle onun karşısında aynı güçlülüğü gösterememektedir. Halk arasında adı Kızıl Cadı'ya çıkmış olan Hürrem'in, kızı Mihrimah'ın eşi Rüstem Paşa ile birlik olup kışkırtmaları sonucunda önce en yakın adamı Pargalı İbrahim Paşa'yı sonra da büyük şehzadesi, Mahidevran'dan olma Şehzade Mustafa'yı öldürtür. Çok sevdiği ağabeyi Mustafa'nın katlinden doğan üzüntüyle Şehzade Cihangir de ölür. Bu acılarla sarsılan Sultan Süleyman'ın en büyük felaketi ise sevgili eşi Hürrem'in hastalanıp ölmesi olacaktır. Hürrem´in vefatından sonra yaşama küsen Sultan Süleyman, yaşadığı acı ve pişmanlık dolu yıllardan sonra çıktığı son seferde, bir zaferin öncesinde ve bu son zaferi göremeden son nefesini verir.



Şef:

T. Gagliardo Varas

Not:

Etkinlik biletleri İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) Elhamra, AASSM Gişesi ve internet gişesinden temin edilebilir.

Gişe:
İzmir Devlet Opera ve Balesi: 0232 484 64 45
      bilet@dobgm.gov.tr
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi: 0232 293 38 32

İrtibat için Halkla İlişkiler: 0232 441 01 73


İlginizi çekebilecek diğer yazılar;

  1. 2013 SEVGİLİLER GÜNÜ PROGRAMLARI - İZMİR
  2. BUTİK KURABİYE - EMİNÖNÜ (NÜANS TİCARET)
  3. CAVİT İN YERİ / GÜZELBAHÇE - İZMİR
  4. KADINLAR GÜNÜ ETKİNLİKLERİ - Yeni !!
  5. KAHVALTI
  6. KAHVALTI MEKANLARI - PART 2
  7. KARMA FOTOĞRAF SERGİSİ - İZMİR
  8. MUHTEŞEM SÜLEYMAN OPERA (İZMİR) - Yeni !!
  9. NAZAR KÖY 'E KEYİFLİ BİR YOLCULUK - Yeni !!
  10. OYUN VE OYUNCAK MÜZESİ / İZMİR
  11. SALVADOR DALİ SERGİSİ / İZMİR
  12. SEVGİLİLER GÜNÜ 2013 / İSTANBUL
  13. TANDIR ZEVKİ (GİZLİ BAHÇE-İZMİR)
  14. TESTİ KEBABI (TESTİ GARDEN RESTORAN)
  15. VİZYONDAKİLER
  16. VİZYONDAKİLER (CELAL İLE CEREN)
  17. WAFFLE - TURUNÇ (ALSANCAK)
  18. YENİ YIL HEDİYESİ
  19. YILBAŞINDA BURCU GÜNEŞ NASILDI..
  20. ÖZEL GÜNLER İÇİN ŞIK RESTORANLAR (İZMİR)
  21. İSTANBUL DA MASALLAR ÜLKESİ
  22. İZMİR 2013 YILBAŞI PROGRAMLARI
  23. İZMİR DE YILIN SANAT OLAYI (DALİ İZMİR DE SERGİSİ)
  24. İZMİR YAKINLARINDA GEZİLECEK YERLER
  25. İZMİR İÇİN LEZZET DURAKLARI

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review