Annemin dolmaları pek bir meşhurdur, O öylesine yapar ama siz parmaklarınızı yersiniz. Ölçüsüz yaptığından bu güne kadar yazmam mümkün olmamıştı. Bu defa başında bekleyerek her koyduğu malzeme için ölçü kullanmasını sağladım. (Anladı ki bu defa kurtuluş yok, tamam dedi ölç bakalım)
Kimilerinin sulu yapmasının aksine bizim dolmalar kuru ve ayrıca bir süre de fırında pişmesinden dolayı hafif kızarmış, mmhhh enfesss...
Malzemeler (Orta Boy Fırın Tepsisini Doldurmak İçin)
12 Adet ufak boy dolmalık biber
4 Adet ufak boy patlıcan
3 Adet kabak (ben büyük almışım, siz ufaklardan alın bence)
3 Domates (2 si dolmalara kapak yapmak için)
250 Gram kıyma
1 demet maydanoz
Nane(1 çay kaşığı)-Kimyon(5 çay kaşığı)-Tuz(3 çay kaşığı)- Karabiber(2 çay kaşığı)
2 Çay bardağı zeytinyağı
5 Su bardağı Pirinç
Yapılışı
-Kabaklar ve patlıcanlar oyulur, dolmalık biberlerin kapağı bastırılarak çıkarılır ve güzelce temizlenir. Kabakların üzeri soyucunun tırtıklı kısmıyla hafifçe soyulur. Su dolu kabın içerisine atılır ki kararmasın ve acıları çıksın.
-İnce ince doğranmış soğanlar, kıyma, ufak doğranmış yada rendelenmiş 1 Adet domates, ince doğranmış maydanoz geniş bir kapta karıştırılır
-Ayıklanıp, yıkanmış pirinçler ve baharatlar karışımın içine eklenir ve homojen bir dağılım olması için güzelce karıştırılır.
-Pirinçli iç malzemeyi, dolmaların içerisine hafifçe bastırıp, üzerinde biraz boş yer bırakarak dolduruyoruz.
-2 domatesin kabukları soyularak ufak parçalar halinde doğranır ve kalan o 1 parmaklık yere güzelce yerleştirilir
-Derince bir fırın tepsisine yatay ve birbirlerinin ağzını kapatacak şekilde yerleştirilir, 2 yemek kaşığı zeytinyağı üzerine gezdirilir. Dolmaların yarısına kadar, aralarından gözükecek şekilde sıcak su ilave edilir.
-Üzeri başka bir tepsiyle kapatılarak 30 dakika orta ateşte pişirilir. (dolmalarımızın rengi değişecek, pişmeye yakın olması gerekiyor)
-Ocaktan aldığımız dolmaları yine aynı tepsi ile bu defa 200 derece ısıdaki fırınımıza yerleştiriyoruz. 30 dakika kadar da fırında pişince tamamdır (suyunu çekecek ve rengi hafif kızarmaya başlayacak, kontrollü pişirelim lütfen)
Süper lezzetli ve misss kokulu dolmalarımız servise hazır
Afiyet olsun
İpuçları:
-Pirinçli karışımı hazırlayınca (çiğ durumdayken) bir parça tadın, ağzınıza tuzlu gelmesi lazım, bu şekilde tam kararında oluyor. Kendi damak tadınıza göre ayarlamış olursunuz
-Borcam ocağın üzerine direkt konmadığı için ne yazık ki bu yemeği borcam da pişirmek mümkün olmuyor.
0 yorum:
Yorum Gönder