İşyerinde, evde, annemlerde sürekli et ve tavuk yemekten gına gelmiş, ne yesek acaba diye düşünürken bir yandan da Tansaş ta gezinmekteyim.
Kasaptaki arkadaş (ne zaman sıkışsam en güzel eti ve nasıl pişireceğim konusunda tarif verir) gülümsüyor, yok öyle ! bugün et yassahhh.
Gözüme yeşil mercimek ilişiyor, tamamdır buldum, bugün mercimek günüüü. Gerekli malzemeleri alıp, evin yolunu tutuyorum.
Tariflere gözüm ilişiyor yok düdüklüde yapın, yok bir gece önceden ıslatın. Ben ıslatmadan ve normal tencerede pişirdim, enfes oldu. Hadi beraber yapalım...
Malzemeler (2 Kişilik)
- 1 Su bardağı yeşil mercimek
- 1 Adet orta boy soğan
- 1 Adet domates
- 1 Adet çarliston biber
- 6 Yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 Yemek kaşığı salça
- 1 Adet et suyu tablet (ben kaynattığım et sularını buz kalıbına döküp donduruyorum, lazım oldukça oradan kullanıyorum)
- Tuz, Karabiber, Kırmızı Biber, Kekik
Yapılışı
- Mercimeği ayıklayıp, yıkıyoruz. Tencerede üzerini geçecek kadar sıcak su döküp, 5 dakika kaynatıp, kara suyunu süzüyoruz. (Bu şekilde gaz sorunu da yaşamazsınız)
- Mercimeği tekrar tencereye koyup üzerini 2 parmak geçene kadar sıcak su koyuyoruz. Kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz.
- Bu arada biz de genişçe bir teflon tavada, zeytinyağını ısıtıp önce minik doğranmış soğanları, ardından biberleri kavuruyoruz.
- İster rendelenmiş isterseniz de minik doğranmış domatesleri de ekleyip kavrulunca et suyu tabletimizi ilave ediyoruz.
- Tuz hariç baharatlarımızı koyduktan sonra, kaynamakta olan mercimek tenceresine bu malzemeleri de koyup güzelce karıştırıyoruz.
- Tuz hariç baharatlarımızı koyduktan sonra, kaynamakta olan mercimek tenceresine bu malzemeleri de koyup güzelce karıştırıyoruz.
- Yaklaşık 30 dakika sonra (pişmesine yakın) tuz ve suyu azalmışsa kaynamış su* ekliyoruz.
- Mercimekler yumuşadığında tamamdır.
Afiyet olsun...
* Tuzu geç ilave ediyoruz ki, mercimekleri sertleştirip, pişme süresini uzatmasın.
* Mercimek protein deposu, içinde % 24 oranında protein var. 1 kilo mercimek, -1 kilo etteki albumin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılar. Ayrıca kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt, çinko, klor, bakır, iyot, karbonhidrat içerir, Özellikle kansız, halsiz, sinirli kişilere yararlı. İçine et veya kıyma konulmasına gerek yok. Az sıvı yağ ile pişirilirse daha sağlıklı olur. Kolesterolü olanlar için risk taşımaz.
Yemek bloğuma göz atmak ister misin.
2 yorum:
ellerine saglik cnm ya bu yemek bizim de en sevdigimiz yemeklerden biri,yanina bir de tursu oldumu (inanin tursulari) tadindan yenmez..
Biz de bayiliyoruz canim. Inan ve tursularini nasil unutabilirim :)) 3 tabak mi yemisti
Yorum Gönder