1 Şubat 2013 Cuma

EFES ANTİK KENTİ (SELÇUK)

İzmir in tarihi Efes Antik Kenti kesinlikle görülmeye değer. İçinde gezindikçe o günleri hayal ediyorsunuz, o zamanda yaşayan insanlar bu yollarda gezmişler, burada gösteriler yapmışlar, bu kadar büyük mermer sütunları nasıl dikmişler...












Sanki bir film setindesiniz de o günleri canlandıracaksınız gibi. Başrol oyuncusu sizsiniz, artık amfi tiyatroda serenat mı yaparsınız şarkı mı söylersiniz, mermer döşeli yollarında öpüşüp koklaşır mısınız orasını bilemem.




Efes; daha sonraları önemli bir Roma Kenti olacak, antik bir Yunan kentiydi. Kuruluşu cilalı taş devri MÖ 6000 yıllarına dayanır. Tarihi boyunca birçok kez yer değiştirdiğinden kalıntıları yaklaşık 8 Km lik bir alana yayılır. 4 ana bölgedeki harabeler her yıl 1,5 milyon turist tarafından ziyaret edilmektedir. Tümüyle mermerden yapılmış ilk kent olan Efes te başlıca en büyük eserler; Artemis Tapınağı , Celsus Kütüphanesi, Meryem Ana Evi, Yedi Uyurlar(Ashab-ı Kehf), İsa Bey Cami ve sayamadığım daha birçok tapınak, bazilika ve çeşmelerdir.


Meryem Ana mutlaka ziyaret edilmeli ve dilek tutulup mum dikilmeli. Ağaçların üzerinde bir sürü sincap var o kadar tatlılar ki anlatamam. Aman yanınıza falan gelirse sakın elinizi uzatmayın , kemiklerinizi parçalayacak kadar sivri ve güçlü dişleri var. Bu kadar şirin yaratıklardan beklenmeyecek bir performans bence.



İsa Peygamberin annesinin son yıllarını St.John ile birlikte geçirdiğine inanılan kilise burası. Hristiyanlar Hacı olmak için ziyaret ediyorlar. Bazı büyük papazlar tarafından da zaman zaman ziyaret edilmektedir. Meryem Ananın mezarının burada olduğu düşünülmekteyse de asıl mezarın Kitab-ı Mukaddes te anlatılan; dönemin selefkosunda yani bugünün Silifkesinde olduğuna inanılmaktadır. Meryem Ana Kilisesi Hristiyanlık dinindeki ilk yedi kilise arasındadır.


Efes Kenti nin kuruluş efsanesine gelirsek; M.Ö. 11. Yüzyılda Atina Kralı Kodros’un oğlu Androklos, diğer kolonistler gibi Anadolu’ya gelmiş, Efes Antik Kenti civarına yerleşmiştir. Yeni bir şehir kurmak için yola çıkmadan önce kahine danışır. Kahin ona şehri kuracağı yerin bir balık ve yaban domuzu tarafından gösterileceğini söyler.

Adamlarıyla birlikte Anadolu kıyılarına adım adan Androklos yakaladıkları balıkları tavada pişirirken, tavadan fırlayan bir balığın sıçrattığı kıvılcımlar çalıları tutuşturur. Çalıların arkasında bulunan bir yaban domuzu alevlerden korkarak kaçmaya başlar. Andraklos kahinin söylediklerini hatırlar ve atına binerek yaban domuzunu takip eder ve onu öldürür, yaban domuzunu öldürdüğü yere kentini kurar. Bu söylence Hadriyan Tapınağı’nın frizlerinde betimlenmiştir. Bu kabartmaların orijinalleri ise Efes Müzesi‘nde sergilenmektedir


Efes e nasıl giderim derseniz;
Özel araçla İzmir Aydın Karayolundan Selçuk a ulaşılır, Selçuk ile Efes arası 3 Km. Selçuk’tan Kuşadası istikametine giden yolun solundan Efes Tabelasının bulunduğu ağaçlı yola saparsanız bu tarih kokan kente ulaşabilirsiniz.

İzmir-Aydın Demiryolu ile ya da İzmir Otogarından , İzmir Adnan Menderes Havalimanından nereden gelirseniz gelin Selçuk ta indiniz mi tamamdır. Efes e minibüs seferleri bulunmakta.

Gittiğimizde daha sevgilimle yeni yeni birbirimizi tanımaya başlamıştık, sevgilim o zaman hala kısa saçlı, yani tutturmamışım daha uzun saç isterim diye, ahh ahh bu da ayrı bir konu biliyorsunuz alışkanlıklarından ne kadar zor vazgeçtiğini.

Berber e giderken 40 tembih “nolur azıcık kestir” diye, anam bir geliyor saç kalmamış “ee noldu, niye” derken, O da demez mi “Aşkım adama tembih ettim 1 mm bile almadı” yuhh bekle almamış, adam ters anlamış 1 mm bile bırakmamış kafada. Yani öyle böyle bırakmadım peşini şimdi süper karizmatik, eskiye nazaran bayağı uzun saçlı bir sevgilim var. (Etrafındaki herkes çok yakışmış demeseydi biraz zor ikna olurdu ama neyse, ek destek şart tabii)

Biz Efes i gezerken çok eğlendik ve çok keyif aldık. Sizi mutlu eden insanlarla güzel vakitler geçirebilmeniz dileğiyle, İyi yolculuklar...

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Facebook Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review