MUHTEŞEM BİR LEZZET; İÇ PİLAVLI TAVUK DOLMASI
Yılbaşı hediyesi olarak gelen kocaman tavuğu (Roaster), sevgilimle normal şartlarda tüketemeyeceğimizden ailemi de çağırıp onlara hem görsel hem de lezzet olarak bir ziyafet sunmayı düşündük.
İlk defa yapacaktım ve işten çıktıktan sonra koşa koşa eve gidip yemeği yetiştirmem gerekiyordu. Stres olmadım da değil hani.
Normalde iç pilavı çok sevmem fakat vereceğim tarifteki ölçülere göre pişirirseniz siz de sonuçtan benim gibi memnun kalacaksınız eminim.
Hazırlık;
Gerekli Malzemeler
1 Adet irice Tavuk (Bizimki 2,5 Kg kadardı)
½ Limonun suyu
Tuz
* Tavuğun mümkünse bir gece önceden (ben aynı gün yaptım) tuzlu limonlu suyla her tarafı güzelce ovulur. (kızarması için gerekli) Marine sos üzerine sürülene kadar yarım saat böyle bekletilir.
Tavuğu marine etmek için;
½ Çay bardağı zeytin yağı
2 Yemek kaşığı yoğurt
½ Yemek kaşığı salça
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı Kırmızı biber
1 Çay kaşığı kekik
1 Çay kaşığı nane
Sos için malzemeleri iyice karıştırıp, Limon suyu ve tuzla ovulmuş tavuğumuzun her yerine sosu bolca sürüyoruz. Bu halde bir gece buzdolabında beklemesi gerekiyor. (Ben aynı gün yaptığım için sadece pilavı pişirine kadar sos ile tutabildim yine de çok lezzetli ve yumuşaktı)
İç Pilav için malzemeler
2 Su bardağı baldo pirinç
3 Su bardağından 1-2 parmak az kaynar su yada tercihen tavuk suyu
1 Adet tavuk bulyon (tavuk suyu eklenmeyecekse)
2 Yemek kaşığı tereyağı
1 Adet ufak soğan
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı tarçın
1 Çay kaşığı nane
1 Çay kaşığı yenibahar
1 Yemek kaşığı kuş üzümü (sıcak suda bekletilmiş)
1,5 Yemek kaşığı çam fıstığı
Yeteri kadar tuz
- Öncelikle pirinçleri güzelce yıkayıp, iyice suyunun süzülmesi için süzgeçte bırakıyoruz.
- Baharatların hepsini ufak bir kasede iyice karıştırıyoruz.
- Soğanları ufacık ufacık doğruyoruz.
*Pilav tenceremizde tereyağını eritip üzerine soğanları ekleyerek, pembeleşinceye kadar karıştırarak kavuruyoruz.
*Çam fıstıklarını üzerine atıp renkleri hafif değişinceye kadar (ama soğanları da yakmadan) beraberce kavurmaya devam ediyoruz.
*Pirinçleri ve baharatları da ekleyip , pirinçler hafif beyazlaşana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
*Tavuk suyu kullanmayacaksak 1 Adet tavuk bulyon ekliyoruz.
*Son olarak da suyunu ve tuzunu ilave edip kapağını kapatıyoruz, en düşük ısıda suyunu çekene kadar pişiyor.
Piştikten sonra biraz soğuması için kenarda bekletiyor, sonra tavuğumuzun içini kaşık yardımıyla doldurup Steril bir iğne (mümkünse yorgan iğnesi) yardımıyla açık kalan yerini güzelce dikiyoruz.
Fırın poşetine az bir un atıp sallayın sonra da tavuğu güzelce içine yerleştirip ağzını sıkıca kapatın. Üzerine patlamaması için kürdan ya da bıçak yardımıyla 5-6 tane delik açalım
Önceden 200 derece de ısıtılmış fırının orta gözüne yerleştirip, kızarana kadar pişirelim . (Benim tavuk tamı tamına 1,5 saatte harika pişti, ama sizin tavuk ufaksa biraz daha erken pişecektir aklınızda bulunsun)
Pilav biraz diri olacak ki tavukla birlikte fırında pişerken lapa olmasın.
Tavuğu tıka basa doldurmayalım, pirinçler biraz daha şişecek unutmayın, diktiğiniz yerlerden patlarsa görüntü çirkin olabilir.
İsterseniz bacak ve kanat uçlarına yanmasın diye alüminyum folyo sarabilirsiniz şık durabilir ama ben sağlıklı değil diye kullanmak istemedim
Doldurduktan sonra kalan pilavı isterseniz çok az daha sıcak su ekleyip biraz pişirebilirsiniz diri olmasın diye. Sonra servis tabağına aldığımız tavuğun kenarlarına koyarak da güzel bir sunum elde edebilirsiniz.
Sevdiklerinizle mutlu sofralar dilerim,
Afiyet olsun
İlginizi çekebilecek diğer lezzetli ve denenmiş tarifler;
- AYVA KOMPOSTOSU
- AYVA TATLISI (BOYASIZ)
- AĞLAYAN PASTA ...
- Baklava Yufkası İle Peynirli Börek - Yeni !!
- CEVİZLİ TEL KADAYIF
- DOĞUM GÜNÜ KURABİYELERİ
- EDİRNE USULÜ CİĞER
- ET SOTE TARİFİ
- ETLİ KAPAMA (Kolay ve Lezzetli)
- ETLİ YAHNİ TARİFİ
- FIRIN POŞETİNDE PİRZOLA
- FIRIN SÜTLAÇ
- FIRINDA PATLICAN KEBABI - Yeni !!
- FIRINDA PİRZOLA
- GEMİ PATATES
- ISPANAKLI BÖREK
- KABAK TATLISI
- KAĞIT KEBABI
- KEDİ DİLİ İLE TİRAMİSU
- KEYİFLİ SOFRA ... - Yeni !!
- KIRMA (BÖREK)
- KOLAY ISPANAKLI BÖREK
- KURABİYE AŞKINAAAAA....
- KURU BARBUNYA YEMEĞİ
- Karışık Dolma Tarifi (Anne Eli) - Yeni !!
- MAKLUBE TARİFİ
- MANTAR SOSLU BONFİLE
- MANTARLI BÖREK
- MERCİMEK ÇORBASI
- PERDE PİLAVI
- PROFİTEROL TARİFİ
- SEVGİLİLER GÜNÜ KURABİYESİ
- SUFLE TARİFİ (Tam tadında)
- TAVUKLU MANTAR SOTE
- TEK KİŞİLİK KAPLARDA GÜVEÇ
- TEREYAĞLI PİRİNÇ PİLAVI ...
- TEREYAĞLI VE BADEMLİ PİLAV
- TESTİ GARDEN RESTORAN
- TİRAMİSU (HAZIR KEKLİ)
- UN HELVASI TARİFİ
- UN KURABİYESİ TARİFLERİ
- YEŞİL MERCİMEK YEMEĞİ
- YILBAŞI TAVUĞU (İÇ PİLAVLI)
- ÜZÜMLÜ CEVİZLİ KURABİYE
- ÜZÜMLÜ CEVİZLİ SÜPERRR KEK
- İZMİR KÖFTE
4 yorum:
Ellerine sağlık biriciğim, hakikaten fevkalade leziz olmuştu.tam kıvamındaydı.benim salatamda süperdi:€)kıskanç ben
Senin elinin değdiği her şey müthiş oluyor zaten canım benim
Esasen ben artık senin bir sihirbaz olduğuna eminim:€) bu kadar güzel yemek yapan, gezdiği yerlerde yaşayarak anlatan ve okuduklarını bu derece içten anlatan biri düşünün artık. Bir de pekin ördeği tarifi mi istesem ne?;€)
sıraya aldım canım, ayva tatlısı, kabak tatlısı, pekin ördeği....
Ama önce senden etli börek tarifi istiyoruuuuuz...
Yorum Gönder